18 Ekim 2013 Cuma

İçişleri Bakanlığı'ndan tuvalet kararı! (skandal) Mutlaka okuyun.

Halka açık tuvaletlerde İçişleri Bakanlığının  başlattığı uygulamadan sanırım tüm konuyla ilgilenen kişilerin haberi vardır.Malumunuz sektörümüzde daha da doğrusu ülkemizde tuvaletlerin temizliği buyuk bir sorun teşkil etmektedir. İçişleri Bakanlığımızda   alınan kararlara bir anlamda sevinirken bir anlamda üzülmekte kaçınılmaz oluyor. İçişleri Bakanlığımızın kararları neleri içeriyor diye merak ediyorsanız; listeyi beraberce gözden geçirmeye başlayalim.
İşte o tuvalet standartları:
1.     Zemin ve duvarları haşere ve mikroorganizmanın yerleşmesine izin vermeyen, kolay temizlenebilir ve yıkanabilir olmali.


·        (Kesinlikle dogru bir karar fakat bu karara parallel olarak biosheld uygulamasinada zorunluluk getirebilirlerdi.)

2.Tuvalet kabinlerinin yüksekliği en az 2, eni 1 ve derinliği 1.50 metre olacak.
·        Uzerinde tartisilmasi gerekilenbir konu.

     3.Alaturka tuvaletlerde kabin zemini hela taşı dışında ve deliğine yönelik en az yüzde 1 eğimli olmali.

·        Bu madde sizler icin ne kadar aciklayici  bilemiyorum; ama katildigim tek nokta egimin olmasi gerektigi.Yalniz egimin hangi yone nasil verilebilecegi konusunda biraz daha tartisilmasi gerekiliyor.Cunku hela tasinin karakteristik ozellikleri bu olcunun belirlenmesinde oldukca faydali olacaktir.Kalinlik genislik ve dizayn acisindaN bakildiginda bazen % 1 lik egimin yetersiz olacagi kanisindayim.Ayrica bu egimin nereden nasil verilecegi konusunda cok detayli bir aciklama maalesef yok.Bence muhendislik ve mimarlik birimleri tarafindan bu standartlar projelendirip; tuvaletlerin insaasi bu projelere gore yapilmalidir.Ancak bu sekilde standartlar uygulamaya  konulabilecektir.Yoksa yine devletin yetkili birimlerinden gelinip bu niye boyle yapildi, kanunen dogu degil alin size ceza gibi bir hukumde: isletme sahibi yada taseron bir firmanin cevabi % 1 egim yazmissiniz bizde onu yaptik olacaktir.Ve sonucolarak ceza yazilacaktir.Maalesef ulkemizde fiziki sartlar duzeltilmeden yada goz onunde bulundurulmadan bu tur calismalarin yapilmasinin gereksizligini yetkililere anlatabilmek cok kolay olmuyor.2012 yilinda uygulamaya konulan bu calismadan sonra acilmis olan butun restoranlari gezdigimizde .bu standartlarin hemen hemen hic bir yerde uygulanmamis olundugunu goruruz. En azindan 2012 de alinan bu karardan  sonraki yillarda acilan muesseselerde tuvalet izni  belgeleri sart kossalardi.En azindan yeni isletmelerde bu sorun ortadan kalkmis olurdu.Fakat amac sorunu ortadan kaldirmakmi  yoksa yeni bir sorune sebebiyet vermekmi acikcasi ben karar veremiyorum.Bunun kararini siz degerli okuyucularim belki bir sekilde verebilir.


4.Tutunarak kalkmaya yarayan bir tutamak bulunmali ve kapı iceriye dogru açılmali.
·        Tutamak nasil bir tutamak olmali maalesef aciklayan gene yok.Kapinin iceri acilmasi kararina gelince.Kapinin iceriye acilmasi genelde tartisilir bir durum olmasina ragmen dunya standartlarinda kapilarin disari acilmasi dogrulugunu korumakta ve gostermektedir.Yangin aninda tuvalette olan bir kisi, bu durumdan dolayi ciddi sorunlar yasayacaktir.Simdi  bu durum icin dunya yangin korunma ve koruma standartlarini anlatma taraftari degilim.Ama oyle yada boyle o kapilarin disari acilmasi sarttir.Kabine mudahele acisindan iceri acilmasini dusunmus olabilirler.Fakat kabinde yere dusup bayilmis bir kisiyi kurtarmak icin kapiyi onun uzerine vurma tehlikesini goz onune alarak acmaya calismak cok buyuk risk olusturur.Disari acilan bir kapi ve tavan kismindan mudahele edilebilinecek mesafenin birakilmasi durumunda; ikinci bir kisi mudahele icin kabine yukaridan girerek disa acilabilen kapiyi teknik ekipman olmasa dahi; dogal fiziksel kosullari degerlendirerek  kolayca acabilecektir.Yada kapinin acilmasi teknik ekip tarafindan saglanana kadar; tibbi mudahele gorevlisinin kisiye acil saglik mudahelesini gerceklestirmesi saglanacaktir.)Bunun haricinde kapi kilit sistemlerinin basite indirgenmeside cozum secenekleri arasinda bulunabilir.Ama maalesef yapilan calismada bu detayda unutulmustur.

5.Birisi alafranga ise diğeri alaturka olmali.
Kapılara tuvaletin türü yazılmali.
·        Insanlarin tuvalet kapilarini acip hangi tuvalet nerede diye dusunmelerindense ne tur bir tuvaletle karsi karsiya olduklarini bilmek cok daha onemlidir. Bu uygulama bence dogrudur.

6.Alaturka tuvalette musluk altına en az 1 litrelik plastik su kabı konulmali..
·        Katiliyorum.
7.İkiden fazla pisuarlı mekânlarda çocuklar için de pisuar olmalı. Pisuarın gaga yüksekliği zeminden 50 cm yüksekte bulunmalı.
·        Cocuklari unutmamisiz ama maalesef engellileri unutuvermisiz.

8.Tuvaletteki hela taşları iki hazneli otomatik yıkamalı olmali ve alafranga tuvaletlerde tuvalet kâğıdı, klozet kâğıtlığı ve hijyenik klozet kapağı bulunmali.      

·        Sanirim burada bahsettikleri Hijyenik elektonik klozet kapak sistemi uygulamasiJ hijyen ve musteri memnuniyeti acisindan buyuk onem arz etmektedir.Ve gercekten basarili bir sistemdir.


9.Tuvaletlerde hela taşı bitim hizasında sağda musluk, alafranga tuvaletlerde de taharet musluğu bulunmali. Kâğıtlık sol tarafta yer almali.
·        Neyin ne tarafta olacagina neye dayanarak karar verdiklerini aciklasalardi ve olculeri belirtselerdi anlamli olacakti.

10.
Halka açık tuvaletlerde sıvı sabun kullanılmalı. Sabunluk ise fotoselli yada basmali olmali.
·        Hayir sadece fotoselli olmali.basmali olmamali.Artik insanlarin tuvaletlerde bir yerlere dokunmalari engellenmeli.Kapilarin tutamaclarida bu konuda oldukca onemli.Ozellikle tuvalet ana giris kapilarindan bahsediyorum.Maalesef hala ellerini yikamadan tuvaletten cikip masaya oturan insanlarimiz mevcut.

11.Her kabinde kapaklı ve pedallı çöp kutusu ve çöp poşeti bulunmali.
·        Katiliyorum. Ama sadece pedalli yada fotoselli yazilmaliydi.Kapakli  degil.

12.Kabinlerin kapılarının arkasına askılık asılmali.
·        Askiliklar asilmalidir.Ama hangi tip askiliklar? Bunuda yazmalari yada standart bir dizaynla belirtmeleri  gerekirdi.Askiliklardan yerlere dusen giysileri unutmamak gerekiyor.

13.Tuvaletlerde hijyen amaçlı dezenfektan aparatı da yer alacak.
·        Iste bu en dogru kararlardan biri.

14.Tuvaletlerde, klozet, ayna, musluk ve lavabolar için ayrı renklerde temizlik ve kurulama bezi olacak.(Klozet için kırmızı, ayna ve musluklar için mavi, kapı, kapı kolları ve prizler için de sarı renk bez kullanılacak.)

·        Bu bezlerin kullanimini anliyorum ama bu bezlerin nerede dezenfekte edilecegi hakkinda bir fikrim yok J Bence havlu kagitlar kullanilarak bu sorun cozumlenmeli.Yoksa o bezlerle yapilacak temizligin sonuclarini dusunemiyorum J

15.Tuvaletlerde boy aynasına yer verilmeli.
·        Dunya standartlarida bunu gerektiriyor.

16.Tuvaletlerde çalışanların bulaşıcı ve salgın hastalıklara sahip olmadıklarına dair raporlarinin alinmasi gerekli.
·        Dogru bir uygulama fakat bundan once tuvaletlerin hijyeni  icin calisacak eleman zorunlulugu tum muesseselere getirilmeli.Cunku maalesef gunumuzde bir cok muessesede yemek hazirlayan mutfak seflerinin, yada mutfak sefinin hazirladigi yemekleri masalariniza getiren garsonlarin tuvaletleri temizledigi sikca gorulur.)


Peki bizimkilerin unuttugu diger detaylar sizce hangileridir? Gelin bakalim karinca karinca unuttuklari diger detaylar nelermis.?

1) Çalışanlar metalik aksesuarlar kullanmamali,tırnakları uzun ve ojeli olmamali.


2) Sensorlu lavabo musluklari olmali.cunku insanlar tuvaletten cikar cikmaz musluklara dokunuyorlar.Evet ellerini yikiyorlar ama musluklar yikanmiyor.Sabun kullanmayan, gostermelik ellerini islatan kullanicilarida biliyoruz :)

3) Otomatik sensorlu el kurutma makineleri olmali.Bu durum kagit israfini onlemekle beraber, gereksiz is ve urun maliyetinin onune gecmektedir.Her ne kadar bakteri üretene makineler olarak bakılsada bu ekipmanların düzenli bakımı yapıldığında bu sorun yok denilecek kadar minimalize edilmektedir. Birde tuvalet kapıların el sensörlü olması.Maaleef aslında bakterilerin barındığı ve çoğalmaktan yorulmadığı en kritik nokta tuvaletten çıkan kişinin o kapıyı hijyenik olmayan elleriyle tutarak açmasıdır.

4) Bebek bezi degisim kabineti mutlaka konuslandirilmali. (uzeri havalandirmali olmali ve olusabilecek kotu kokular icin otomatik parfum sistemleri kurulmali.Cocuk temizligini yapacak olan ebeveyn icin el yikama unitesi bu bolumun olmazsa olmaz kacinilmaz unsurlarindan bir tanesi.Cocuk bezinin istiflenebilmesi icin ozel cop poseti ve cop kutusu koyulmali.tek kullanimlik yatak ortusu bulundurulmali.ve bu ortuler sadece temizlik yetkilisi tarafindan musteriye teslim edilmeli.) Ihtiyaca gore malzeme tedarik kutusundan pudra, pisik onleyici krem gibi malzemelerde musteriye sunulabilinmeli.)

5) Tuvaletlerin restoran mutfagi yakininda bulunmamasi gerekli,


6)Engelliler icinde ozel bir tuvalet yapilmali. Ve tekerlekli sandalye gibi durumlar iyi dusunulerek tuvalet giris cikis kapilarinin olculeri standartlar asilarak daha genis olculere ulastirilmali.Engelli tuvaleti nasil olmalidir diye soranlar ise tekerlekli sandalyeyle tuvalete gitmeyi deneyip ayaklarinin tutmadigini dusunerek onlarin yasadiklari zorluklari anlayarak ogrenmeli.Yada tuvalete gidemeyerek.Hatta daha yol gosterici olmam istenirse: engelli dernek ve vakiflarina gidilerek hersey ogrenilebilinir.Cunku onlarin gercekten onemli ve duzenli standartlari var.Bunun otesinde sarjli engelli araclari icin mumkunsen elektrik prizi bir cok noktada standart hale getirilmeli.Restoranlarda her masa yanina,yakininda yada masa sayisinin minimum % 30 un da uygulanacak sekilde. Bu da benim nacizane bir tavsiyemdir.Bu durum tum musteriler tarafindan bence kabul gorecektir.Cunku telefonunu yada diger elektronik esyalarini sarja koymak isteyecek insanlar icin bu durum gercek bri rahatlik.Bu da beraberinde musteri memnuniyeti ve ciroya olumlu yonde katki demektir. 

Umarim yazimin tum icerigi bu standartlari olusturan bakanlik ve opet ekibi tarafindan okunur.Opet'le konunun ne alakasi var diye dusunuyorsaniz aciklamasi oldukca basit.Sosyal sorumluluk projesi adi altinda temiz tuvalet kampanyasi baslatan, Icisleri Bakanligiyla beraber yukaridaki standartlarin olusmasini saglayan  ve bunu biz basardik diye anlatan maalesef kendileridir.Fakat kendi tuvaletlerini temizlemekten aciz durumda olan da yine onlardir.Umarim bir opet yetkilisi bu yazimi okur. Saygilarimla.

Daha detaylı bilgi sahibi olmak için www.piarestarch.com adresini ziyaret ediniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder