8 Temmuz 2015 Çarşamba

Restaurant Mimarisinde Sandalye Seçimi

Restaurat Mimarisinde Sandalyenin secimi ve dizaynindan once tarihcesine kisaca goz gezdirmenin hepimiz acisindan faydali olacagi kanisindayim.
Antik yunan medeniyetinde “Oturmak, dusuncenin baslangicidir” ilkesine inanilirdi.Cunku gunumuzdede oldugu gibi oturma eylemi o zamanlar insanin kendisini en rahat hissetigi anlardan biriydi. Sadece dusunmek icin degil; calismak ve dinlenmek icinde oturmanin oneminin artmasi, sandalyenin ergonomi uzerine kullanilmasini saglamistir.



Ilk sandalye tarihi gostergelere dayanarak Neolitik cagda Catalhoyuk’te İ.Ö.7.bin yılda tanrıcalar icin tasarlanmis, Mısır uygarlığında Firavunlar;  Mezopotamya, Eski Yunan ve Roma uygarlıklarında hükümdarlar icin  kullanilmistir.Daha sonraki donemlerde ise sanatcilar; yöneticiler ve halk icin uretilmistir.Gunumuzde ise yukarida bahsettigim gibi ergonomi uzerine kullanilmaya baslanmistir.Iste bu ergonimik detaylarin neler olduguna karar verdigimizde sandalyemizi dogru secebiliriz.

SANDALYE TASARIMI YADA SECIMI
           Sandalye tasarımı yaparken yada restoraniniza sandalye secerken, dikkat edilmesi gereken başlıca noktalar vardır, Bunları kısaca soyle ozetleyebiliriz: ergonomi, boyut, istiflenebilme, katlanabilme, saglamlık, surdurulebilirlik, agırlık, estetik, konsepte uyumluluk, is ve saglik guvenligi vb.. Bu ozelliklere göre tasarlamak için öncelikle sandalyenin ne amaçla kullanılacağı çok önemlidir. Sandalyenin sırtının acısı, bu degerlere göre degişebilir.Ergonomik tasarım ile sandalyede vücuda yapılan ağırlıgin amaca gore dagitildigi unutulmamalidir.

DIKKAT EDILMESI GEREKEN DIGER HUSUSLAR:
Kimyasal maddelere karsi reaksiyon:
Oncelikle sandalyelerin yabanci,kimyasal yada natural maddelere olan reaksiyonlari belirlenmelidir.(Temizlik maddeleri, su vb.)

Kimyasal maddelerle aralarindaki reaksiyon incelenirken temizliklerinin nasil yapilacagi da unutulmamasi gereken onemli bir detaydir.

Bu detaylara paralel olarak sandalyelerin agirliklarida bir sorun olarak isleyis esnasinda sorunlara sebebiyet vereceginden sandalye agirliklarida goz onunde bulundurulacaktir.Ozellikle personelde fiziki sakatlanmalara sebep  olan bu durum beraberinde gereksiz is ve zaman maliyetinide getirmektedir.

Sandalye olculeri (yukseklik,genislikn vb.), hedeflenen ergonomic yapiya gore standart olculerin asilabilecegi dusunulerek revize edilebilinir.Fakat bu olculer revize edilirken mutlak olarak masalarin mimari dizaynlarina uyumlari dusulnulmelidir.
                             
Sandalye ayak kisimlarinin tasariminda da sandalyenin diger detaylarinda oldugu kadar  dikkatli olunmalidir.Is ve saglik guvenlikleri dusunulerek ayak kisimlarinin uzerinde ozellikle bir kac kez dusunmek gerekir. Yanlis sandalye ayaklari uygulamalarindan dolayi bir cok insan yaralanabilmekte, hem tuketiciler hemde isletme sahipleri bu durumdan oldukca ciddi zararlar gorebilmektedir.Ayrica kullanilan malzemenin dayaniksizligida isletmeye gereksiz maliyetler yuklemektedir.

Yine ayak tasariminda oldugu gibi is guvenligi goz onunde bulundurularak tasarlanacak olan kol dayama vb bolumlerde ilave olarak; hirsizlik ve dikkatsizlik kazalarinin engellenmesi gibi olumsuz durumlar, tum detaylariyla dusunulmeye calisilmalidir.Ozellikle vestiyer ve lobi sikintisi olan muesseselerde sandalye ve masalar ust giyim yada aksesuarlari tasiyacak sekilde tasarlanmaya calisilmis; fakat bahsetmis oldugum guvenlik, ergonomic yapi vb gibi detaylar cok dikkate alinmamistir.

            Genelde konsepte ve satis  politikasina uygun sandalyeler kullanilmaya calisilsada maalesef isletmecilerimiz yada yatircimlarimiz bu durumu oldukca kotu sekilde suistimal etmektedir. Iste bu suistimali ortadan kaldirmak icin kesinlikle konsepte uygun oturma gruplarinin kullanilmasi gerekmektedir.Sandalyede kullanilan malzemelerin kaliteyi simgelemesi, sirt ve oturma bolgelerinde kullanilan sungerlerin yogunlugu vb gibi.

 SANDALYENIN IMALATINDA KULLANILAN MALZEMELER.
İc mekan sandalyeleri icin kullanılan bircok malzemeyi sayabiliriz. Solid malzemeler kullanılabilir, ahsap sandalyeler bu malzemeye girer. Ahsap sandalyelerde çogunlukla fırınlı kayın agaci kullanilir. Metal sandalyelerde, iskelet metalden yapilip sirt ve oturum icin farkli malzemeler secilebilir, ahsap sirt, ahsap oturum, deri oturum gibi uygulamalar yapılır. Poliüretan malzemeden yapılan sandalyeler, hazırlanan metal konstruksiyon kaliba konur, uzerine sicak poliüretan dokulur, malzeme sogutularak sekle girer. Uzeri kalıp sekilde deri veya kumas dosenir. Ayrıca baska bir poliüretan malzeme, daha sert poliüretan malzeme dosemeye gerek kalmadan ic ve dıs mekanlarda kullanilabilir. Gene aynı sekilde plastigin başka bir mamulu olan polikarbon ve polipropilen gibi malzemeler de teknoloji ve yeni gelistirilen kaliplar ile polikarbon sandalye, polipropilen sandalye yapımına izin vermektedir. Aluminyum iskelet üzerine pvc, rattan gibi malzemeler ile de elde orulerek yapilan sandalyeler de ic ve dis mekanlarda kullanilir. Mermer veya tastan oyularak da sandalye yapılabilir. Sandalye tasarımlarında geri donusumlu malzemeler de kullanılabilir, ahsap, sihhi tesisat borulari, halat, pvc borulari, kalem gibi malzemeler olabilir.Mesela volkanik kayalardan,lolipop sekerden uretilmis sandalyelerde mevcuttur.Inanmasi her ne kadar zor olsada.Fakat bunun yaninda bir onemli noktada sandalyelerin imalati sirasinda meydana gelmektedir.Yaptigim arastirmalar sonucu edindigim bilgilerden bir tanesini ornek olarak vermeyi tercih ediyorum.Ozellikle ahsap sandalyelerde karsilasilan bu durum su sekilde olusmaktadir.Zivana gecme sistemi (tutkal yardimiyla yapilir) kullanilarak uretilen sandalyeler 10-15 ay icerisinde esnemeye baslamakta ve sandalyeler formunu kaybederek deforme olmaktadir.Bu durumda bizlere yeni onarim maliyetleri yada yeni sandalyeler satin alma gerekliligini beraberinde getirmektedir.Peki neden bu sandalyeler bu sekilde deforme olurlar? Sandalyelerin imalati sirasinda dogru tutkallama yapilmamasi, ic mekan ve dis mekan icin secenekleri bulunan tutkal maddesinin amacina uygun olarak kullanilmamasi, uretimde tercih edilen makine ve ekipmanlarinin gerekli olculeri tam olarak saglayamamasi bu tur durumlara sebep olmaktadir.Bu sebeplerden dolayi, sandalye alirken tutkalin ne tutkali oldugunu anlayamayacaginiz icin en azindan tuketici olarak urun garantisi talebinde mutlaka bulunmalisiniz. 

Kisaca ozetlemek gerekirse; sandalye seciminde bizlere yardimci olan ana unsurlari subasliklar halinde toparlayabiliriz:
  • Temizleme kosullari ve sekilleri:
  • Sandalyelerin agirligi
  • Sandalye olculeri
  • Sandalye ayak bolumleri
  • Sandalye kol dayama bolumleri
  • Sandalyelerin rahatligi
  • Ergonomi
  • Boyut
  • Istiflenebilme
  • Katlanabilme
  • Saglamlık
  • Surdurulebilirlik
  • Agırlık
  • Estetik
  • Dogru malzeme secimi
  • Konsepte uyumluluk
  • Is  sagligi ve  guvenligi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder