16 Ekim 2013 Çarşamba

Restoran Otomasyon-Pos Sistemleri

Restoran otomasyon-pos sistemi nedir?
Otel, restaurant, cafe, bar, fastfood gibi konuk ağırlama ve mağaza, market gibi perakende sektörüne uygun satış noktası sistemleridir. POS sistemi adi da verilen bu otomasyon  sistemleri işletmenizin iş akışını ve standartını sağlar, kazanılan verim ile iş hacmini ve geliri arttırır. Sisteme girişi yapılan taleplerin doğru, hızlı ve eksiksiz bir şekilde gönderilmesini sağlar, işletmede bilinçli veya bilinçsiz oluşabilecek kaçakları önler.Bu sistemle siparişlerinizi takip edebilir,mutfak is komuta zincirlerini düzene sokabilir, adisyon sistemini kurabilir, stoklari izleyebilir, cironuzu ve kasa hareketlerinizi görebilirsiniz.
Pos sistemini kimler kullanır ve ne tarz işletmelerde yeri vardır?
Pos sistemini yiyecek/içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin personeli olan kasiyer ve garsonlar hızlı ve eksiksiz sipariş almak için kullanırlar. İşletme yöneticisi ve muhasebe bölümü ise sistemin raporlama modülünü kullanarak çeşitli raporlar sayesinde tüm satış verilerine ulaşabilirler.Pos sistemleri bilgiye önem veren, verimli çalışmak isteyen her büyüklükteki otel, restaurant, cafe, bar, fastfood, mağaza ve market işletmelerinde kullanılır.
Otomasyon-pos sisteminin calışma şekli nasıldır?
İşletmede kurulan yerel ağ aracılığı ile sabit ve mobil terminaller ve üretim noktalarındaki yazıcılar arasındaki haberleşme sağlanır. Satış bilgileri gerek işletmede yerel olarak, gerekse herhangi bir uzak noktadan raporlama programı ile toplanır. Bu raporlar sayesinde işletmenize ait tüm verilere ulaşma imkanına sahip olur, kontrol işlemlerinizi kısa sürede ve kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Neden POS-otomasyon  sistemini tercih etmeliyim?
Pos sistemi sipariş alınması ve hazırlanması süreçlerini hızlandırarak müşterilerinize kaliteli servis yapma imkanını sunar,hataları azaltır. İşletmede bilinçli veya bilinçsiz oluşabilecek kaçakları önler. Detaylı raporlar ile satışlarla ilgili tüm verilere ulaşılır. Hesap alınması sırasında düzgün ve okunaklı döküm sayesinde müşteri memnuniyetini arttırır, prestij sağlar.

Garson ve kasiyerler sistemi nasıl kullanırlar?
Garson el terminalleri veya sabit terminaller aracılığı ile siparişi sisteme girer. Aynı anda sipariş doğru, hızlı ve eksiksiz bir şekilde mutfak/bar sipariş yazıcılarından ayrı ayrı çıkar. Hesap kapama içinse, kasiyer masa numarasını ekrana çağırır, adisyon hızlı ve düzgün bir şekilde fatura/adisyon yazıcısından çıkar. Kasiyer ödemeyi aldıktan sonra masa numarası ile hesabı kapatır.

Sürekli işletmede olmuyorum, iş akışını nasıl takip edebilirim?:
Sürekli işletmede olamamanız işletmenizi takip edemeyeceğiniz anlamına gelmez. Öncelikle terminallerden alacağınız tüm raporlar size çok detaylı bilgi verecektir. İşletmenize bağlı olarak bu raporların da detaylarını, yine sistemi tedarik ettiginiz firmanın kuracağı yazılım  ile görebilir, işletmenizin tüm iş akışını takip edebilirsiniz.

Işletmeyle ilgili ne r raporlar alabiliyorum?
Birçok işletme için önemli olan satış raporu, personel raporu, açık/kapalı çek raporu, menü kalemi satış raporu, masa satış raporu, saat bazlı satış raporu, zaman aralığı satış raporu, saatli personel giriş/çıkış raporu, adet bazlı stok kontrol raporu kurulacak olan sistemden tedarik edebileceginiz raporlardan sadece bir kısmıdır…

Otomasyon sistemini kurmaya karar verdiğimde yazarkasa pos cihazlarını ayrıca almam gerekirmi?
Bazı otomasyon firmalarında T.C. Maliye Bakanlığı’ndan yazarkasa onayı alınmıştır. Bu firmaları tercih etmeniz durumunda  işletmenizde ayrıca bir yazarkasa bulundurmanıza gerek yoktur.
Garson ve kasiyerler sistemi nasıl kullanıyorlar?
Garson el terminalleri veya sabit terminaller aracılığı ile siparişi sisteme girer. Aynı anda sipariş doğru, hızlı ve eksiksiz bir şekilde mutfak/bar sipariş yazıcılarından ayrı ayrı çıkar. Hesap kapama içinse, kasiyer masa numarasını ekrana çağırır, adisyon hızlı ve düzgün bir şekilde fatura/adisyon yazıcısından çıkar. Kasiyer ödemeyi aldıktan sonra masa numarası ile hesabı kapatır.

Iptal ve iadeleri nasıl takip edebilirim?
Bilindiği gibi iptal ve iade işlemlerini takip etmek çok önemli ve dikkat isteyen bir işlemdir. Kurulacak olan sistemde her çalışana ve yöneticiye tanımlayacağınız yetkilerle iptal ve iade işlemlerini kolayca takip edebilirsiniz. Örneğin; işletmede çalışan garsonlara iptal ve iade yetkisi vermez ancak sadece bir yöneticiye manyetik anahtar veya şifre vererek iptal ve iade işlemlerinden sadece belli kişileri sorumlu tutarsınız.

Masa planı,masa transferi, masa bölme yapılabiliyormu?
POS sistemlerinde işletmenize özel masa planı yapabiliyorsunuz. Bunun yanısıra masa değiştirildiğinde hesaplarınız rahatlıkla diğer masaya transfer ediliyor, aynı masadan ayrı ayrı hesap ödenmek istendiğinde sistem hesapları otomatik olarak anında ayırabiliyor.

Paket servis takibi yapabiliyormuyum?
POS sistemleri ile paket servis yapan her işletme çok daha hızlı ve düzenli çalışıyor. Paket sipariş sisteminde müşteri isim ve adres girişleri, sipariş takipleri kolaylıkla yapılabiliyor. Bunun yanısıra motorcuları da sisteme tanıtarak takibini yapabiliyorsunuz.

Stoklarımı takip edip sayımları girebiliyormuyum?
Işletmenize kurulacak olan  sistemlerin içerisinde adet bazlı stok kontrol yapabiliyorsunuz. 

Işletmemde alkol satışı var.Masada adisyon bulundurmak zorundayım.Bu sistemlerde bunu yapmak mümkün mü?
Eğer işletmenizde içki satışınız varsa, kanunen masada adisyon bulundurma mecburiyetiniz vardır. Otomasyon-POS sistemleri ile entegre fatura/adisyon yazıcısından basılan adisyonları masada bulundurmalısınız. Ayrıca, ilk siparişin adisyona dönüştürülüp masaya bırakılmasının ardından, aynı masadan alınan ek siparişlerde, eski adisyon üzerine yeni siparişi yazdırma özelliği sayesinde mali yükümlülüklerinizi yerine getirmiş oluyorsunuz.

Işletmemde yaz aylarında kullandığım teras ve bahçe mevcut.Terminaller dış hava şartlarından etkileniyormu?
Genelde bu sistemlerin terminalleri tamamen restaurant, fastfood, pastane, kahve zincirleri, kulüp, dernek, okul kantinleri v.b. gibi yiyecek içecek işletmeleri için düşünülerek tasarlanmıştır. Bu nedenle cihazlar her türlü ortamda, hava şartlarından etkilenmeden çalışabilmektedir. Ayrıca su geçirmez korumalı tuş takımı sayesinde sıvı maddelerden etkilenmeme özelliğine de sahiptir.
Menüm çok detaylı.Tum detayları sisteme giriş yapabilirmiyim?En fazla kaç menü kalemi girilebiliyor?
Genel olarak kurulacak sistemlerde 1.000.000 adet menü kalemi tanımlanabiliniyor, yani pratik olarak sınırsız giriş yapılabilir. Bunun yanısıra tüm yiyecek ve içecek ilavelerini detayları ile sisteme girebilir, mutfak / bar bölümlerine özel mesaj yazabilirsiniz.

Sistemde en fazla kaç garson tanımlanabiliyor?
Otomasyon sistemlerinde 1000 adet personel tanımlayabilir, yani pratik olarak sınırsız giriş yapabilirsiniz. Personeliniz kendi özel şifreleri veya şahıslarına kodlanmış manyetik anahtarlar ile sisteme giriş yaparlar.

Otomasyon-Pos sistemi kurulumunda dikkat edilmesi gereken ana unsurlar:



  • Işletme tipinin seçimi.( Türk mutfağı, dünya mutfağı,café, pastane,fastfood vb)
  • Işletmenin servis tipi ( hizli servis,Masaya servis, hizli ve Masaya servis vb)
  • Garson siparişlerinin el terminaliyle,sabit terminalle yada elden kasaya verilerek girilmesi seçeneğinin belirlenmesi.
  • Işletmenizin çok katlı olması halinde  sistemin daha detayli bir projeyle değerlendirilmesi.
  • Işletmenizin garson sayisi ve para tahsilati noktalarının daha önceden belirlenmesi.
  • Pos sisteminden yazar kasa fisi talebiniz olup olmadığına karar vermeniz.
  • Masalarda adisyon bulundurup bulundurmayacağınız.
  • Işletmenizde mutfak/bar siparis yazıcısının bulunup bulunmayacağı.( Mutfak/bar sipariş yazıcı, bardan yada müşteriden alınan siparişin mutfağa yada bara aktarılmasını sağlar)
  • Işletmenize uzaktan erisimle isletme raporlarini detaylı bir sekilde görmek isteyip istemediğiniz.
  • Işletmenizde stok takibi olacaksa; çok detaylı ürünlerin maliyet analizini ve stok takibini yapan yada çok detaylı olmayan adetsel bazlı kolay kullanılan bir stok tutulup tutulmayacağına karar verilmesi.
  •  Garson sayısı
  • Işletmenizin dış ve açık mekanının bulunup bulunmadığı
  • Yeni yazarkasa sistemlerinin kullanılıp kullanılmayacağı.
www.piarestarch.com
m

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder